Bilişim Hukuku

Bilişim Hukuku

Bilişim hukuku son dönemlerde teknolojinin hızlı gelişimi ile eş olarak artan suç ve hukuki meseleleri incelemektedir. Bu durum hukukun ne derece ihtiyaçlara göre şekillendiğini ide göstermektedir. İnternet kullanımının öncesinde bilişim suçu gibi bir tabir hayatımızda bulunmuyordur. Yaşanan gelişmelere ve ihtiyaçlara göre yeniden şekillenme sağlanmaktadır.

 

Akıllı telefon, bilgisayar, tablet vb. cihazlarla internet üzerinden işlenmiş olan suçlar temel anlamda bu kapsamda değerlendirilmektedir.

 

Bilişim hukuku alanında davalarda size yardımcı olabilmek için alanında uzman ve tecrübeli olan isimlerden destek almak sizin için çok daha verimli sonuç verecektir. Bilişim sistemine girme suçunun cezası, bir yıla kadar hapis ya da adli para cezası şeklindedir. Bilişim alanındaki suçlar kapsamında ele alınan bir başka suç tipi olan bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme ya da değiştirme ve sistemi erişilmez kılma suçu 244.maddede seçimlik hareketli suç olarak düzenlenmiş durumdadır. Suç, maddede yer alan herhangi bir seçimlik hareketin işlenmesi sonucu gerçekleşir. Bu suçun cezası, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis şeklindedir. Ancak bilişim sistemindeki verileri bozan, değiştiren, yok eden, erişilmez kılan, sisteme farklı veri yerleştiren ya da sistemdeki verileri başka bir yere gönderen suçlu, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir. Bilişim alanındaki suçlar kapsamındaki bir diğer suç unsuru da banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçudur.

Bu suç ile ilgili bir uzlaşma söz konusu değildir.

Dava sürecinde öncelikle bilişim suçu ispat edilir. Savcılık tarafından şikayete konu edilmeden kendiliğinden soruşturulması gerekilen suçlar kapsamında olan bilişim suçları, mağdurun şikayetten vazgeçmesi halinde dahi düşmez. Suçta dava zaman aşımı süresi 8 yıldır. Bu süre içerisinde savcılık konuyu takip ederek dava aşamasını sürdürebilir. Bilişim suçları hukuk içerisinde uzlaşma kapsamında olmayan suçlar dahilindedir.

Bilişim hukuku kapsamında suç olarak addedilen temel unsurlar şu biçimde sıralanmaktadır…

  • Bir bilişim sistemine izinsiz bir biçimde giriş yapılması
  • Bilişim sisteminin bozulması ve sisteme hasar verilmesi
  • Kredi kartı ve banka kartlarının kötüye kullanılması bunlar üzerinden suç işlenmesi
  • Bir bilişim sisteminin erişilmez kılınması ve işlemez hale getirilmesi
  • Yasaklı olan cihazların ve programların kullanıma alınması

 

Bilgisayara tecavüz, kod kırma ya da bilgisayar korsanlığı olarak da tanımlanan bilgisayar sistemine ve verilere izinsiz giriş; verinin görülmesi biçiminde işlenebileceği gibi; oturum açılması yolu ile de işlenebilmektedir. Sisteme girmede iletişimin kablolu, kablosuz ve mesafenin uzak ya da yakın olması arasında fark yoktur. Mağdur kişinin rızası dışında girilmiş olması bilişim alanındaki suçlar kapsamına girmesi için yeterlidir. Bu suçun ispatında IP adresi önemlidir. IP adresi internete bağlanan her bilgisayara sistem tarafından verilen kimliktir.

Bilişim suçlarını tespit etmek için öncelikle Microsoft Corporation şirketinden yardım alınır. Sistemin müştekiye ait olup olmadığı belirlenir. IP adresinin tespitinin ardından hard disklere el konularak inceleme başlatılır. Şayet fail suçu inkâr ya da sistemi kullanmadığını savunursa o halde başkasının sisteme girip girmediği incelenir.

  • 0800-123456 (24/7 Support Line)
  • info@example.com
  • 6701 Democracy Blvd, Suite 300, USA