Arabuluculuk ve danışmanlık
Arabuluculuk, Türk hukukunda yerleşmiş Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarından biri olup, 22.06.2012 tarihinde yayımlanan 6325 sayılı Arabuluculuk Kanunuyla Türk topluma ve mevcut hukuk düzenimize eklenmiş ve hukuk uyuşmazlıkların çözümü açısından yenilikler getirilmiştir. Özellikle iş hukuku uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu kapsamında kabul edilmiş, mahkeme dışı, etkin bir çözüm yolu sunmaktayız.
Hukuki olarak problem yaşayan tarafların arasındaki uyuşmazlığı, uzun yılların verdiği tecrübeyle bağımsız, tarafsız ve hızlı olarak bireylerin anlaşmaları yönünde iletişime ve uzlaşmaya yönlendiriyoruz.
İş hukuku uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu kapsamında kabul edilmiş, mahkeme dışı, etkin bir çözüm yolu sunmaktayız. Taraflar arasındaki uyuşmazlığın yargı yolu dışında, anlaşma yolu ile çözülebilecek dava ve olaylar için gereken tüm etkin önerileri sağlamaktayız.
Amacımız; alternatif uyuşmazlık çözüm ile bağımsız, tarafsız, hızlı, tarafların gereksinimlerine ve hukuka uygun en uygun çözüm yolunu bulabilmektir. Can Hukuk Bürosu’nda arabulucu siciline kayıtlı avukatlarla etkin olarak arabuluculuk hizmeti verilmektedir.
Arabuluculuk nedir?
Arabuluculuk; tarafların aralarındaki uyuşmazlığı yargı yolu dışında, tarafsız üçüncü kişi aracılığı ile çözmelerinde kullanabilecekleri bir uyuşmazlık çözümü yöntemidir. Arabulucu hakim veya hakem gibi karar mercii değildir. Tarafların haklılıkları açısından değerlendirme yapamayacağı gibi, haklarını talep açısından yönlendirmede de bulunamaz. Arabulucu ancak tarafları anlaşmaları yönünde iletişime ve uzlaşmaya yönlendirebilir.
Arabuluculuğa başvurmanın yararları nelerdir?
İşçi ve İşveren uyuşmazlıklarında arabuluculuğa müracaat etmenin yararları, işçi ve işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk yolu ile uyuşmazlıkların çözümün hızlı olması, yargılama giderleri ile kıyaslandığında daha ekonomik olması, taraflar arasındaki anlaşmanın gizli kalması, emsal oluşturmaması, tarafların uzlaşma kültürü içerisinde sonuca varması, işçinin işverenini referans olarak gösterebilmesi, işverenin de uzlaşmacı tavır sergilemesi ve yargı yükünün hafifletilmesidir.
Arabuluculuk görüşmesine kimler katılabilir?
Taraflar katılabilir, taraf şirket ise şirket yetkilisi katılabilir yada vekâletinde arabuluculuk görüşme yetkisi bulunan avukatları arabuluculuk görülmelerine katılabilir. İş uyuşmazlıklarında ayrıca, taraf olan şirketse, şirket tarafından yetkilendirilen sigortalı bir çalışanı vasıtasıyla görüşmelere katılabilir.
Nasıl ve ne zaman müracaat edilebilir?
Arabulucuya uyuşmazlık yargıya taşınmadan önce veya yargılama sırasında hüküm verilmeden önce müracaat edilebilir. Her uyuşmazlık arabuluculuk yöntemi ile çözümlenmeye yasal olarak müsait değildir. Uyuşmazlığınızın arabulucuya götürülebilir olup olmadığı için şu özellikleri irdelenmelidir; Her şeyden önce uyuşmazlığın özel hukuka ilişkin olması gerekir. Uyuşmazlığının üzerinde serbestçe tasarruf edilebilir bir uyuşmazlık olması gerekir.
Can Hukuk Bürosu’nda arabuluculuk işleyişi…
- Arabuluculuğa başvuru
- Arabuluculuk sürecine vekil olarak katılma ve süreci takip
- Arabuluculuk sonuçlarının uygulanması için hukuki danışmanlık
Arabulucular, tarafların iletişimini kolaylaştırarak onları masada tutan arabuluculuk yöntemleri uygular. Tarafların kendi çözümlerini kendilerinin bulmalarına yardımcı olur. Bunu yaparken arabulucu konuyu çözümleyen bir karar vermez, taraflara çözüm seçeneği sunmaz.