Eğitim Hukuku
Hukuk sistemi içinde oldukça yeni bir hukuk dalı olarak ortaya çıkan eğitim hukuku, eğitim örgütlerinin işleyişini düzenlemeye amaçlayan hukuk kurallarının eleştirilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması ve tartışılması gibi yollarla bu alandaki kuralların daha iyiye ulaşmasına ve gelişmesine yardımcı olur.
Türkiye’de kamu yönetiminin kapsamı içinde yer alan tüm eğitim kuruluşlarının (okullar da dâhil) yönetiminde hukuk kurallarına uyulması zorunluluğu bulunmaktadır.
Bu zorunluluk hukuk devleti ilkesinin gereğidir; çünkü hukuk devletinin şartlarından biri yönetimin hukuka bağlı olmasıdır. Kamu yönetimi altındaki kuruluşların sayıca artması ve görev alanlarının genişlemesi bu kuruluşlara tanınan yetki ve görevlerin de artmasını ve dolayısıyla yeni hukuksal düzenlemelerin yapılmasını gerekli kılmakta; diğer bir deyişle kamu yönetiminin hukuk ile olan ilişkisini etkilemektedir. Çıkarılan hukuksal metinlerle bir yandan kamu kuruluşlarının işlemesinden ve yönetiminden sorumlu olan tüm çalışanların davranışları düzenlenmekte, onların eylem ve işlemlerinin objektif ve etkili olmasına çalışılmakta, diğer yandan da yönetilenlere hukuksal güvenceler sağlanmaktadır
Kamu örgütü niteliği taşıyan okulların yönetiminin de hukuka uygun olması gerekmektedir.
Bunu sağlamak için eğitim ve okul yönetimine yön veren hukuksal düzenlemelerin öncelikle doğru anlaşılması ve yorumlanması önemlidir. Bu yönde bir bilinçlenme ise eğitim ile sağlanabilir. Daha önce de belirtildiği üzere eğitim ve hukuk kurumları arasında sıkı bir ilişki vardır. Bir toplumda eğitim olmadan hukuksal düzen sağlanamaz ve eğitimin (diğer toplumsal kurumlar gibi) hukuka dayanması gerekir. Dolayısıyla başta okulların yönetiminden sorumlu olan müdür ve müdür yardımcıları ile eğitim ve öğretim işinden sorumlu olan öğretmenler olmak üzere eğitim alanında çalışan ve çalışacak olan herkesin, eğitimle ilgili hukuksal düzenlemeler hakkında genel hatlarıyla da olsa eğitim almasında yarar vardır.
Eğitim ve hukuk birbiriyle yakından ilişkili iki kavram ve kurumdur. Bu karşılıklı ilişki, eğitimli olmaları sayesinde toplumu oluşturan bireylerin hukuka uygun davranması ve toplumdaki hukuk kurallarının eğitim kurumlarının işleyişini etkilemesi şeklinde ortaya çıkar.