İcra ve İflas Hukuku

İcra ve İflas Hukuku

İcra ve İflas Hukuku ile borçlunun borcunu ödememesi durumunda alacağın ondan nasıl, hangi yollarla tahsil edileceği gösterilmektedir. Borçlu aleyhine icra takibi yapılabileceği gibi koşullara göre iflas yoluyla takip de yapılabilir.

 

İcra ve İflas Hukuku ‘na göre genel haciz yolunda ödeme süresi, ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren 7 gün olarak belirlenmiştir. Borcu olan kişi ödeme emri kendisine tebliğ edildikten sonra İcra ve İflas Hukuku ile 3 sebeple icra takibine itiraz edebilir.

 

İcra ve İflas Hukuku kapsamında her iki takibin de nerede ve nasıl yapılacağı, borçlu olan kişinin hangi yasal yollara başvurabileceği, alacaklı olan kişinin böyle bir durumda hangi hukuksal olanaklara sahip olduğu, yapılan takibe rağmen borçlu olan kişinin borcunu ödememesi durumunda mallarının nasıl haczedip paraya çevrilebileceğini ele alınır.

İcra ve İflas Hukuku neden gerekli?

Borcunu ödeyemeyen borçlunun borcunun, alacaklının talebi üzerine, devlet zoruyla taşınır ve taşınmaz varlıklarına el konarak karşılanması gerekir; işte bu ve bunun gibi borç ve alacak konularının düzenlenmesini ve hukuki zeminde çözümlenmesi için İcra ve İflas Hukuku gereklidir.

 

İcra ve İflas Kanunu kapsamında işleyiş ve izlenen adımlar….

  • İhtiyati haciz: İcra ve İflas Kanunu içerisinde hukuki koruma önemlidir. Bu tedbir sayesinde alacağı doğrudan almadan önce teminat altına almayı sağlar.
  • Konkordato: İşleri iyi gitmeyeni zarar eden borçluyu korumak için kabul edilmiş bir kurumdur.
  • Uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırma: Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin alacaklılarıyla uzlaşmalarıyla borçların ve gerekiyorsa şirketin yeni koşullara uyması ve faaliyetine devam etmesine imkan sağlayan bir kurumdur.
  • İptal davası: İcra ve İflas Hukuku ile borçlunun henüz malları haczedilmeden veya iflasına karar verilmeden önceki bir dönemde kötü niyetli olarak yapılan tasarrufların iptalini sağlar. Böylece alacağını tam olarak elde edemeyen alacaklılar bu mallar üzerinden alacağını elde eder.

 

İcra ve İflas hukuku kapsamında işlem gören başlıklar…

  • Kurumsal veya kişisel alacakların tahsili
  • İpotek, Rehin, Kıymetli Evrak dosyalarının takip ve tahsili
  • Çocuk teslimi gibi özellikli icralar

 

Borçlunun taşınır ve taşınmaz mal varlıklarına, haciz konulmasını talep eder. Fiili hacizlerde, alacaklı vekili olarak haciz işleminde hazır bulunur ve tahsilatın hukuka uygun bir şekilde gerçekleşmesi için çalışır. Müvekkil adına borçlu ile iletişimde bulunur. Müvekkil aleyhine başlatılmış olan icra takiplerine karşı itiraz ve şikâyet işlemlerini gerçekleştirir. İflas, iflas erteleme gibi konularda şirketlerle birlikte çalışır.

İcra takibi, haciz işlemleri söz konusu olduğunda, sadece alacaklı değil, borçlu tarafın da yapması gereken işlemler bulunur. İcra takibine itiraz da bu işlemlerden bir tanesidir. Ödeme emrinin kesinleşmesinden önce, itirazın yapılması gerekir. Aksi durumda itiraz hakkı kaybolur ve dava açılması gerekir. Bu tür itirazların zamanında yapılması, icra takibi, haciz işlemleri konusunda prosedürlerin doğru şekilde işlemesi için, konusunda uzman icra avukatından destek alınmalıdır.

  • 0800-123456 (24/7 Support Line)
  • info@example.com
  • 6701 Democracy Blvd, Suite 300, USA