Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku
Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku, Türkiye’de bulunan yabancı kişilerin kişisel ve maddi haklarını koruyan hukuk dalından birisidir. Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku kendi içerisinde birçok alana ayrılmaktadır. İkamet ve seyahat, çalışma izni, yabancı evlilik veya yabancı eşten boşanma işlemlerini hatta TC vatandaşından çocuk sahibi olma ve nüfus kayıt işlemleri ile vatandaşlık başvuru işlemlerini ele alır.
Vatandaşlık hukuku da kişilerin vatandaşlıkla ilgili hak ve yükümlülüklerine ilişkin kuralları düzenleyen hukuk dalıdır.
Türk vatandaşı olmayan kişiler, mülteciler, azınlıklar, muhacirler sayılabilir. Ülkemiz son yıllarda, turizm ve yabancı yatırım çekme amaçlarıyla doğru orantılı olarak, yabancılar için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Özellikle gayrimenkul ediniminde mütekabiliyet (karşılıklılık) şartının kaldırılması, on binlerce yabancının ülkemizden mülk edinmesini sağlamıştır.
Can Hukuk Bürosu, 5682 sayılı Pasaport Kanunu ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu kapsamında yabancılara oturma ve çalışma izinlerinin alınması ve uzatılması, sınır dışı edilme, gayrimenkul edinme gibi konularda hukuki destek vermektedir. Göç İdaresi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Müdürlükleri ile koordinasyonda ve diyalog sağlanarak müvekkillerimizin sorunlarına çözümler bulunmaktadır.
Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku kapsamında işlem gören başlıklar…
- Ankara Antlaşması kapsamında İngiltere’de oturma izni başvurusu ve vatandaşlık Alma Sürecinin Takibi
- Bireysel veya aile olarak ikamet izni (ikamet tezkeresi ), başvurusu, yenilenmesi ve genel vize sorunları
- Süreli ve süresiz çalışma izni başvurusu, yenilenmesi ve iptaline ilişkin itiraz ve davalar
- Yabancıların taşınmaz satın alması, kiralaması, şirket ortaklığı yapması ve işyeri açmalarına ilişkin soru ve uyuşmazlıklar için destek
- Türk Vatandaşlığı başvurusu, vatandaşlık başvurularının red kararlarına karşı itiraz ve davalar
- Vatandaşlıktan izin yoluyla ayrılma, mavi kart ve bu usülle çıkanların Türkiye’de yaşadıkları sorunların çözülmesi
- Vatandaşlıktan çıkartılanlar hakkında itiraz ve dava yoluna başvurulması
- Çifte vatandaşlık veya çoklu vatandaşlıkla ilgili sorunların çözüme kavuşturulması
- Yabancı vatandaşlıktan gelen soyadı düzeltilmesi ve soyadı tespit davaları
gibi ve bunlarla sınırlı olmamak üzere gerekli tüm hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti verilmektedir.
Vatandaşlık kavramı, etimolojik olarak Antik Yunan’daki şehir devletlerini işaret eden “cite” ya da “city” sözcüğünden türetilerek, şehir devletine mensu- biyeti belirten “citizen” ya da “citoyen” kelimesinden doğmuştur.